Servicii medicale acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate

Ce servicii medicale sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate?

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este organismul care administrează fondul național de asigurări de sănătate din România. Acest fond este alimentat de contribuțiile angajatorilor și ale angajaților, precum și de alte surse de finanțare.

Există o serie de servicii medicale care sunt acoperite de CNAS pentru toți pacienții asigurați, indiferent de vârstă, sex sau afecțiune medicală. Aceste servicii includ:

Consultații medicale

Consultațiile medicale sunt acoperite de CNAS și includ atât investigațiile necesare pentru diagnosticare, cât și tratamentul prescris de medic.

Spitalizare

Spitalizarea este acoperită de CNAS în cazul în care este necesară și a fost prescrisă de medic. În general, spitalizarea poate fi recomandată pentru intervenții chirurgicale, tratamentul unor afecțiuni medicale grave sau monitorizarea anumitor condiții de sănătate.

Analize de laborator și imagistică medicală

Analizele de laborator și imaginistica medicală sunt esențiale pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor medicale. Acestea sunt acoperite de CNAS în limita unui număr de investigații stabilite de legislația în vigoare.

Medicamente

Medicamentele prescrise de medicul curant sunt acoperite de CNAS în limita unui buget alocat pentru fiecare an calendaristic. Existența unui număr mare de pacienți care necesită tratarea acelorași afecțiuni poate afecta disponibilitatea anumitor medicamente.

Tratamente și proceduri terapeutice

Unele tratamente și proceduri terapeutice, precum fizioterapia sau kinetoterapia, sunt acoperite de CNAS în funcție de indicațiile medicale și în limita bugetului alocat pentru aceste servicii.

În concluzie, există o gamă largă de servicii medicale acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate în România. În cazul în care aveți nevoie de servicii medicale, este important să verificați cu medicul dumneavoastră dacă acestea sunt acoperite de CNAS și să urmați procedurile stabilite pentru a beneficia de ele.

Lista detaliată a serviciilor medicale gratuite oferite de CAS

Servicii medicale preventive

 • Consultații medicale periodice/evaluare stării de sănătate
 • Vaccinări și imunizări
 • Teste de screening pentru cancer (de col uterin, sân, colon)
 • Depistarea și tratamentul bolilor cu transmitere sexuală

Servicii medicale de urgență și de spitalizare

 • Asistență medicală de urgență (ambulatorie și la domiciliu)
 • Internare în spital pentru afecțiuni acute și cronice
 • Intervenții chirurgicale de urgență
 • Tratament medicamentos gratuit în spital

Servicii medicale de specialitate

 • Consultații la medici specialiști (cardiologie, gastroenterologie, neurologie, etc.)
 • Tratamente oncologice (chimioterapie, radioterapie)
 • Terapii pentru boli cronice (diabet, astm, hipertensiune arterială)
 • Programe de reabilitare medicală (kinetoterapie, fizioterapie, logopedie)

Este important de menționat că aceste servicii medicale sunt acoperite integral de către Casa de Asigurări de Sănătate, fiind disponibile tuturor cetățenilor asigurați. Este recomandat să vă informați cu privire la drepturile dvs. în calitate de asigurat și să utilizați aceste servicii medicale preventive și curative în mod responsabil.

Cum să beneficiezi de serviciile medicale gratuite oferite de CAS?

Cum să beneficiezi de serviciile medicale gratuite oferite de CAS?

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) este o instituție publică care asigură finanțarea sistemului de sănătate din România. În baza asigurărilor de sănătate, toți cetățenii pot beneficia de servicii medicale gratuite sau cu plată redusă.

1. Înregistrarea la Casa de Asigurări de Sănătate

Pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de CAS, trebuie să fii înregistrat la această casă de asigurări. Dacă lucrezi cu contract de muncă, angajatorul tău îți va face înregistrarea și va plăti contribuția la asigurările sociale de sănătate. Dacă nu ai un loc de muncă, poți să te înregistrezi individual, prin depunerea unei cereri și plata contribuției la asigurările sociale de sănătate.

2. Alegerea medicului de familie

După înregistrarea la CAS, trebuie să îți alegi un medic de familie. Acesta va fi prima ta opțiune pentru orice problemă medicală pe care o ai și va coordona tratamentul tău pe termen lung. Medicul de familie poate trimite pacienții către specialiști sau spre investigații și analize de laborator.

3. Accesarea serviciilor medicale

Pentru a beneficia de serviciile medicale gratuite sau cu plată redusă, trebuie să mergi la medicul de familie și să descrii problema medicală pe care o ai. În funcție de diagnostic, medicul poate prescrie tratament sau investigații suplimentare. De asemenea, poți să mergi direct la un medic specialist sau la un spital din rețeaua CAS, dacă este necesar.

În concluzie, casa de asigurări de sănătate oferă tuturor cetățenilor posibilitatea de a beneficia de servicii medicale gratuite sau cu plată redusă. Pentru a avea acces la aceste servicii, trebuie să te înregistrezi la CAS, să îți alegi un medic de familie și să accesezi serviciile medicale prin intermediul acestuia sau direct, la un medic specialist sau la un spital din rețeaua CAS.