Femeile care au in familie cazuri de cancer ovarian si / sau de san sau colorectal pot fi mai expuse riscului de a dezvolta un cancer ovarian. Femeile care au avut cancer de san au de asemenea un risc mai mare.
Femeile care nu au avut copii sau au nascut la varste mai inaintate sunt de asemenea mai expuse riscului de a face cancer ovarian, precum si femeile care au facut tratamente de stimulare a fertilitatii sau de substitutie hormonala,dupa menopauza.
Fumatul, obezitatea si varsta inaintata sunt factori de risc pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel ovarian.
Din pacate inca nu au fost descoperite modalitati de screening pentru cancerul ovarian. Acesta se manifesta de multe ori in moduri care nu au aparent legatura cu aparatul genital sau cu ovarele, ceea ce-l face greu de diagnosticat.
In consecinta, multe femei sunt diagnosticate tardiv, cand sansele de supravietuire sunt mai mici.
Pentru a creste sansele unui diagnostic precoce, este recomandata vizita periodica la medicul ginecolog si efectuarea ecografiei transvaginale, precum si a altor analize considerate necesare de catre medic.
In mod asemanator cancerului de san, cu care are in comun si mai multi factori de risc, cancerul ovarian este de mai multe tipuri.
Testele care permit clasificarea acestuia sunt aceleasi ca in cazul cancerului de san, iar optiunile terapeutice difera in functie de rezultatul acestor teste. Situatia compensarii testelor este de asemenea complicata, nu toate testele fiind compensate, iar plafoanele de decontare sunt deseori insuficiente.
Pacientele diagnosticate deja cu cancer ovarian pot beneficia de pe urma unui test genetic de determinare a mutatiei unei gene numite BRCA, prin care le este evaluat riscul de recidiva. Acest test nu este compensat de Casa de Asigurari de Sanatate.