Sunteti mai expusa riscului de a dezvolta un cancer de san daca ati mai avut cazuri in familie, daca ati avut deja un cancer de san sau daca ati fost tratata cu radiatii la nivelul fetei, gatului sau pieptului pentru alte boli, pana in varsta de 30 de ani.
Daca ati avut prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani, ati urmat tratamente hormonale perioade mai lungi de timp (inclusiv pentru substitutie hormonala dupa menopauza), nu ati nascut niciodata sau nu ati nascut inainte de varsta de 30 de ani, sunteti mai expusa riscului. Alaptarea la san, mai ales pentru perioade mai lungi de 1 an scade aceste riscuri.
Varsta inaintata, fumatul si obezitatea sunt de asemenea factori de risc.
Pentru a verifica sanatatea sanului, este important sa va autoexaminati periodic.
Autoexaminarea sanilor se face lunar, la cateva zile dupa terminarea perioadei menstruale. Daca sunteti insarcinata, alaptati sau nu mai aveti menstruatie, autoexaminati-va sanii in aceeasi zi a lunii.
Palparea trebuie sa se faca pe toata suprafata sanului, cu miscari ciclice, incepand de la mamelon pana la baza sanului si de la axila pana la stern.
Daca sesizati vreun nodul, o modificare de consistenta sau de aspect al sanului, precum si zone mai calde sau dureroase, adresati-va medicului.
Imaginea sanului obtinuta cu ajutorul razelor X se numeste mamografie. Aceasta reprezinta un examen radiologic utilizat pentru a detecta cancerul de san si alte afectiuni ale sanului. Mamografia permite diagnosticarea si tratarea precoce a maladiei. Sansele ca un tratament sa aiba succes cresc odata cu depistarea din timp a anomaliei.
Mamografiile pot arata modificarile de la nivelul sanului inainte ca femeia sau medicul sa le simtă la palpare. Nu toate modificarile sunt semne ale cancerului, insa ele trebuie investigate de medicul specialist, pentru stabilirea diagnosticului corect.
Dupa varsta de 50 de ani, este recomandata efectuarea unei mamografii la cel mult 2 ani, mai des sau la varste mai tinere daca medicul considera ca va incadrati intr-o categorie de risc. Mamografia nu este indicata inainte sa impliniti 40 de ani, insa autoexaminarea si vizita periodica la medic sunt recomandate pentru a va evalua starea de sanatate a sanilor.
Conform Ghidului Societăţii Europene pentru Medicină Oncologică, exista mai multe tipuri de cancer de san, clasificate dupa:
- Stadiul in care se afla tumora la diagnostic
- Localizarea si morfologia acesteia
- Receptivitatea tumorii la hormonii estrogen si progesteron
- Prezenta receptorilor HER
- Prezenta factorului de crestere Ki47
Categoria in care se inscrie tumora in functie de fiecare din aceste criterii implica o alta abordare terapeutica pentru a mari sansele ca aceasta sa aiba efect.
Astfel, exista tratamente pentru cancere avansate, pentru cancere HER negative sau pozitive, pentru cancere care raspund sau nu la prezenta hormonilor etc. Pentru a determina aceasta clasificare este necesara o baterie de teste, de la imagistica (pentru a determina localizarea si dimensiunea tumorii), la teste imunohistochimice (IHC) si de hibridizare in-situ (ISH), pentru determinarea morfologiei si receptivitatii tumorii la factorii de mai sus.
Aceste teste sunt indispensabile pentru stabilirea tratamentului optim, in absenta lor protocoalele terapeutice nu pot fi applicate corespunzator. Din pacate, in Romania accesul la o parte din aceste teste nu este garantat tuturor pacientelor, intrucat nu toate sunt compensate, iar in cazul celor decontate de Casa de Sanatate, plafoanele de compensare sunt deseori sub cererea reala.
Asadar, pentru a beneficia de toate testele necesare unui diagnostic complet, o pacienta trebuie fie sa ¨prinda¨ un test compensat inainte de epuizarea fondurilor pe luna respectiva, fie sa astepte sau sa plateasca testele ce nu sunt compensate, daca nu poate beneficia de voucherele gratuite oferite de unele companii farmaceutice.