Debutul precoce al vietii sexuale si partenerii multipli cresc sansele de infectare cu virusul papiloma (HPV), chiar si in cazul actului sexual protejat. Anumite tulpini ale acestui virus pot cauza aparitia cancerului de col uterin. Vaccinarea inainte de debutul vietii sexuale poate oferi protectie impotriva tulpinilor care provoaca cel mai frecvent aparitia cancerului.
Fumatul poate stimula anumite structuri ale corpului uman sa determine aparitia cancerului, prin mutatii genetice in celulele colului uterin. Femeile care fumeaza sunt de doua ori mai expuse acestui tip de cancer decat cele care nu au acest obicei.
Vizita anuala la medicul ginecolog este esentiala pentru mentinerea sanatatii si depistarea precoce a oricarei probleme, chiar daca aparent nu exista niciun simptom. Orice boala depistata in faze incipiente – si in special cancerul - are sanse mult mai mari de vindecare.
Aceste consultari anuale trebuie sa includa:
- Examinarea de către medicul ginecolog
- Test Babeș-Papanicolau
- Investigații suplimentare, dacă este cazul.
Investigatiile suplimentare posibile:
- Colposcopia marește suprafata colului de 10 - 40 de ori
- Chiuretajul biopsic - pentru prevelarea de tesut care sa fie analizat
Aceste investigatii suplimentare au ca rezultat:
- Depistarea precoce a cancerului de col uterin
- Posibilitatea ca tratamentul sa fie inceput mai devreme
- Interventii chirurgicale mai putin invasive, cu rezultate mai bune
- Sanse de vindecare mai mari
Efectuarea unui test genetic de verificare a tulpinilor HPV existente in organism poate fi de asemenea de ajutor pentru determinarea riscurilor si luarea unor masuri profilactice. Testul nu este compensat de Casa de Asigurari de Sanatate.
Pentru optimizarea tratamentului cancerului de col uterin este esentiala depistarea precoce. In acest sens, participarea la programul national de screening pentru acest tip de cancer este foarte importanta.
Romania are o rata a incidentei anuale pentru acest tip de cancer de 4 ori mai mare decat media europeana, ceea ce face depistarea precoce cu atat mai importanta, pentru a mari sansele de vindecare.